Vanliga frågor och svar – Mosquito Magnet

Här under hittar du svaren på några av de vanligast förekommande frågorna gällande användning och under av Mosquito Magnet. Om du inte hittar svaret på din fråga här kan du komma i kontakt med oss direkt. Relevant kontaktinformation finner du längst ner på sidan.

När ska jag börja använda min fälla?

Blodsugande insekter såsom myggor och knott börjar bli aktiva när temperaturen överstiger 10 grader. Ägg som överlevt vintern kommer att börja kläckas i och med att vädret blir varmare. Ju närmare den ideala temperaturen (ca 20 grader) vi närmar oss, desto mer aktiva blir myggorna. Att fånga de nykläckta myggorna tidigt på säsongen innan de börjat föröka sig är optimalt. Startar du lite senare under säsong har myggen redan fått ett starkt fotfästa och det tar längre tid att reducera beståndet.

Hur ofta bör jag byta dofttabletten?

Dofttabletterna (R-Octenol) kommer i små plastförpackningar täckta av en foliefilm som måste avlägsnas innan användning. Rekommendationen är att du byter dofttabletten efter ca 31 dagar, därefter är den inte längre verksam och effektiv. Själva tabletten kommer inte att förändra utseende eller lösas upp då den är förbrukad.

Vad är R-Octenol?

R-Octenol (1-octen-3-ol) är ett ämne som används i kombination med den uppvärmda koldioxiden från fällan. Denna kombination ökar fällans fångstkapacitet med upp till hela 10 gånger. Ämnet finns även naturligt i svamp- och växtriket.

Vad är ventilen baktill fällan till för?

Numera används ventilen, som skyddas av en svart täckhatt, först och främst vid provtryckning hos våra verkstäder för att säkerställa rätt gasflöde. Har du en äldre fälla finns det fortfarande ett behov att själv rengöra maskinen emellanåt tillsammans med adaptern som ingick vid köpet av fällan.

Var får jag tag på en rengöringsadapter?

De nyare och uppdaterade maskinerna från år 2018 och framåt behöver inte rengöras med en rengöringspatron då det anses vara överflödigt. Om maskinen är tillverkad 2018 börjar serienumret t ex på PT018XXX, den andra och tredje siffran indikerar vilket år den är tillverkad. Det ingår av denna anledning ingen adapter när du köper en Mosquito Magnet längre.

Originaladaptern tillverkas inte längre men ni hittar en fungerande här:

https://www.myggjavlar.se/mosquito-magnet/reservdelar/adapter-rengoringspatron/

Kan jag använda mig av tryckluft istället för Quick Clear?

Quick Clear rengöringspatroner är det enda som ska användas för att rengöra maskinen vid behov. Att använda sig av tryckluft är inte rekommenderat och kan i värsta fall orsaka skador på komponenter i din fälla.

Hur rengör jag fällan?

Kontrollera och rengör följande delar som kan vara täckta av pollen, spindelväv, damm eller annat som behöver torkas bort: Fångstbehållare (nät), utblåsrör och sidogaller. Passa även på att lossa ovandelen innan ni ställer in maskinen för förvaring efter säsong och kontrollera så att den ser ren och fräsch ut invändigt.

OBS. Ersätt alltid fångstbehållaren om maskorna är igensatta och inte kan rengöras, om den är sprucken eller om den är tydligt skadad. En trasig fångstbehållare kan på sikt ge upphov till skador på din fälla.

Hur rengör jag min fångstbehållare?

Fångstbehållaren (nät) rengörs genom att först tömmas och sedan sköljas med vatten. Fångstbehållaren bör bytas ut när de börjar bli slitna för bästa fångstresultat. Nät som är sönderrivna måste bytas ut annars riskerar du att skada maskinen då mygg och knott kommer in i andra delar av fällan. Vi rekommenderar att du byter nätet vid början av varje säsong.

Varför stänger min maskin av sig nattetid?

Kontrollera att utetemperaturen inte understiger 10 grader under natten. Maskinen är konstruerad att klara temperaturer över 10 grader då myggen är aktiva, vid kallare temperaturer kan den stänga av sig. Anledningen till att de inte klarar lägre temperaturer är att gasolförbrukningen hade behövts ökats, vilket resulterar i en mycket högre driftkostnad.

Vilka typer av insekter fångar fällan?

Maskinen är konstruerad för att locka och fånga myggor och knott. Insuget är anpassat för att inte fånga nyttoinsekter som t ex fjärilar och bin. Maskinen attraherar även andra blodsugande insekter såsom bl a hästflugor och bromsar. Det har visat sig att även sådana fångas i mindre mängder, men merparten fångas inte av fällan då insuget är för svagt.

Kan jag använda fällan när det regnar eller när jag använder mig av vattenspridare?

Maskinen är avsedd att kunna användas under alla normala omständigheter. Detta inkluderar regn och sprinklers. Se bara till att det inte sprutar vatten från vattenspridare, eller från en vattenslang, direkt underifrån och mot fällan då det kan orsaka möjlig skada.

Är det något särskilt jag ska tänka på om fällan ska flyttas?

Stäng alltid av maskinen och låt den svalna i ca 10 minuter innan den flyttas. Dessutom ska alltid kranen till gasolflaskan stängas.

Hur stor är strömförbrukningen för min fälla?

Har du en Mosquito Magnet som drivs via strömkabel går det åt ca 30 W per timme. Om du har en batteridriven fälla krävs endast ström från batteriet vid uppstart.

Hur ska jag förvara fällan när säsongen är över?

För att förlänga livslängden på din fälla bör du tänka på att torka av fällan utvändigt med en ren vattenfuktad trasa, koppla ur strömadaptern eller batteriet och förvara inomhus. Du bör även lyfta av ovandelen av maskinhuvudet och dammsuga/torka upp eventuella mygg som hamnat utanför fångstbehållaren. Förvara därefter maskinen i en frostfri miljö.

Vart kan jag köpa reservdelar till min fälla?

Reservdelar hittar du här: https://www.myggjavlar.se/mosquito-magnet/reservdelar/

Reservdelar som inte finns tillgängliga i webshopen byts endast av våra auktoriserade serviceverkstäder: https://www.acretoservice.se/?b=kund&p=mm-reparationsverkstader

PDF – Vanliga frågor och svar

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng