Myggbett – varför drabbas vissa mer än andra?

Vad är det som gör att vissa får hur många myggbett som helst, medan andra klarar sig betydligt lindrigare? Enligt myggforskare handlar det om tre saker som  avgör hur populär du är hos myggen: Hur mycket du andas, hur varm du är och hur du doftar.

En större person med en stark utandning andas också ut mer koldioxid och detta gör myggen mer intresserade. De använder koldioxiden som ett slags spår i luften för att hitta sitt mål.

När myggen väl har närmat sig reagerar olika på de doftämnen som finns i luften. Ju svettigare och varmare du där desto attraktivare blir du i myggans ögon. Har du druckit alkohol har det även visat sig att myggen är mer intresserad av dig än om du vore nykter.

Hur vet jag om jag är allergisk mot myggbett?

Innan myggan suger blod måste den först spruta in en mängd olika kemikalier. Det är dessa kemikalier som gör att kroppens immunförsvar börjar reagera och skulle du vara allergisk blir reaktionen starkare. En person som är allergisk har alltså större besvär av myggbettet än en person som inte är allergisk.

Människor som får många myggbet kan också locka till sig andra insekter som attraheras av koldioxidspår. Några exempel på dessa är knott, vägglöss och svidknott – i huvudsak insekter som är aktiva nattetid. Andra insekter som fästingar och spindlar följer däremot inte koldioxidspår överhuvudtaget.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng